Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb Hírek

2012.02.03

A ritka állatfajok legritkábbjai

Megjelentette a Wildlife Conservation Society nevű amerikai természetvédelmi szervezet a legveszélyeztetettebb állatfajok listáját, amelyen a "ritkák legritkábbjai" találhatók.

A tizenkét állat igazán eklektikus sereglet, akad köztük madár, emlős, hüllő és kétéltű is. Egyesek ismertek, mint például a szumátrai orangután, másokat, mint a kaliforniai barnadelfint, inkább homály fed. A lista a State of the Wild - a Global Portrait (A vadon állapota - globális helyzetkép) 2010-2011-es kiadásában jelent meg.

 

 

Rétisasvédelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok

Védelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok nemzeti parkjai. Parrag Tibor, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) természetmegőrzési osztályvezetője arról tájékoztatta az embereket, hogy a projektben Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia érintett nemzeti parkjai vesznek részt. Jelenleg a rétisasokkal kapcsolatos problémák, a rájuk leselkedő veszélyek felmérése folyik, ezt egy közös adatbázis létrehozása, gyűrűzési akciók szervezése, a rendszeres tapasztalatcsere, s a madarak megmentésében már bevált módszerek bevezetése követi.

 

Macskavédőket 6000 csomag állateledellel támogattunk

Az Orpheus Állatvédő Egyesülethez sok külső kérés érkezik. Sokan küzdenek gondokkal az etetés, az állatok ellátása kapcsán. Nemrégiben adományként a birtokunkba jutott 6000 csomag cicaeledel, melyet teljes egészében jótékonysági alapon állatvédelmi céllal tovább osztottunk.

 

A finom macskaeledelből a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének, Orpheusos ideiglenes cicamentő - befogadóknak, egyesületi önkéntes segítőknek, rászoruló macskabarátoknak, és még sok sok tucatnyi cicabarátnak (hontalan állatbarátoknak, más cicavédőknek) is jutott.

 

Betanított vándorsólymok őrzik Ferihegy légterét

Idomított vándorsólymok járőröznek a Ferihegyi repülőtér légterében, hogy távol tartsák a repülés biztonságát veszélyeztető madárcsapatokat a fel- és leszálló gépek közeléből. Ezt a különleges, élő védelmi rendszert a Falcon Guard Kft. üzemelteti, és vezényletével összesen nyolc speciális képzést kapott sólyom óvja a magasban az utasok és a hajtóművek épségét. Györfi Villám András, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy a repülőteret üzemeltető Budapest Airporttal kötött megállapodás alapján ötödik éve működik ez a - hivatalos nevén - Vad- és Madárriasztó Ökológiai Rendszer.

 

A debereceni csodakutyák iskolába járnak!

A Nagysándor József Általános Iskola tornaterme adott helyet az idén első alkalommal megrendezésre kerülő családi délelőttnek, melynek középpontjában a négylábúakkal való kötetlen megismerkedés állt. Az debreceni alapítvány jelenleg négy kutyával dolgozik azért, hogy a problémás gyerekek játékos formában zárkózzanak fel társaikhoz és nagyobb kedvvel vegyenek részt a foglalkozásokon. A jámbor ebek azonban nem egyszerűen eltűrik a kis kezek dögönyözését, hanem szeretetre és türelemre tanítanak.

Speciális tanrend

- Kifejezetten állatasszisztálással foglalkozunk: terápiás kutyáink vannak, akikkel különböző intézményekbe, programokra járunk, hogy a hátrányos helyzetű tanulókat fejlesszük – mesélt tevékenységükről a Csodakutya Alapítvány elnöke, Fábiánné Mile Alíz. Nem véletlen a rendezvény helyszíne sem, az iskola maga is felhasználja a négylábúak nyújtotta segítséget. – A gyerekek igényeihez van állítva az órarend, az osztályokban vagy a tornatermekben tartjuk a foglalkozásokat, attól függően, hogy mi az aktuális feladat. A célokat gyógypedagógus, gyógytornász határozza meg, mi pedig ebbe kapcsolódunk be.


- Alapvetően érdekes látni, hogy a gyerekek eleinte nem merik még megsimogatni sem a kutyákat, később azonban felengednek, és sokkal szívesebben tanulnak velük – erősítette meg a terápia jótékony hatását Szabó Máté, az alapítvány egyik önkéntese. – Ez nagy segítség a szülőknek, mert a foglalkozások felszabadítják a gátlásokat, és a beteg gyerekek így otthon is könnyebben átadják az érzelmeiket.

A kicsiket játékkal várták

Hogy a jóból ne legyen elég, az önkéntesek kézműves játszóházzal és arcfestéssel szórakoztatták a félénkebbeket, az egyik pad pedig piacként szolgált, hogy a megvásárolt termékekkel bárki támogathassa az alapítvány további működését. A kutyák jóvoltából azonban a hangulat hamar felengedett, és ha akadt is lurkó, aki eleinte az édesanyja ruhájába kapaszkodva próbált elbújni egy-egy mancs elől, rövidesen már nevetve hajkurászta a futkosó ebeket. A programsorozat következő találkozója február 19-én lesz, és májusig minden hónapban megrendezésre kerül a Nagysándor József Általános Iskolában. A Csodakutya Alapítvány és az iskola minden érdeklődőt szeretettel vár.