Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a cica

Bár a macskák történetének legtöbb emléke Egyiptomban lelhető fel, ez a tény mégsem szolgál bizonyítékul arra, hogy ez lett volna a macskák szülőhazája. Az izraeli Jerikóban találtak egy i.e. 9000-ből származó macskafogat. A legkorábbi egyiptomi maradványok, melyek a macska és ember egymáshoz való ragaszkodásához utalnak, az i.e. 4000-et megelőző időszakra tehetők. A macskát az ember nagyra becsülte a rágcsálók ellenségeként, de más szempontból is hasznot hajtott számára. A házimacska egyiptomi társadalomba való beolvadása feltehetően i.e. 2000 körül fejeződött be. Az ősi egyiptomiak mélységes tiszteletet és megértést tanúsítottak a macska és viselkedése iránt, s amikor a vallás és a hiedelemvilág kiemelt szimbólumává vált, alakját számos tárgyon megjelenítették.

 

                                                        

 

 

 

A házimacska kizárólagosan  játékként és sportból vadásznak, nem pedig élelem szerzés miatt. Hosszú és egészséges életük bisztosítása érdekében ügyelnünk kell a megfelelő diétájukra. Egy felnőtt macska napi kétszeri étkezésben kell, hogy részesüljön. A macska étlapja a következö elemekből kell, hogy összetevődjön:

Víz-mindig legyen teli a vízes edény tiszta vízzel.

Hús-a macska tipikus húsevő, így megfelelő mennyiségű friss húsra van szüksége.

Halak-a macskák legnagyobb csemegéje.

Zöldségek-bab, répa.Kiegészítő köret ként szívesen fogyasztják a főételhez.

Száraz macskaeledel-alkalmazásban kényelmes, nem romlik.Amennyiben megfelelő minőségű, úgy a macska alapétrendjét alkothatja.

Fű evés-Gyakran fordul elő, hogy a megetetett macska füvet kezd el keresgélni és meg is eszi. Ez nem jelenti azt, hogy a macska beteg. a fű vitaminokat tartalmaz és szükséges a macska megfelelő fejlődéséhez. Segítőleg hat abban az esetben, amikor valamilyen lenyelt tárgytól vagy szőrcsomótol igyekszik megszabadulni.

                                                        

 

 

A házimacskának rövid, sűrű, nagyon lágy és csillogó szőre van. Rengeteg színben létezik (kb.100 faj és változat), viszont a leggyakoribb a csíkos macska.

A macskáknak nagy, a sötétben látásrarendkívül alkalmas szemük, erős karmuk és nagyon jó hallásuk van.

Fantasztikus hajlékonyságuk és mozdulataik eleganciája miatt, mint háziállatok különleges barátai lettek az embernek.